De tussentijdse toets en het praktijk examen
maart 24, 2016
Afrijden in een andere regio
maart 26, 2016

Hoeveel lessen heb ik nodig?

Hoeveel uur rijles heb ik nodig, is de meest gestelde vraag aan instructeurs.

Gemiddeld aantal rijlessen

Het gemiddeld aantal rijlessen dat je nodig hebt om je autorijbewijs te halen, ligt ongeveer tussen de vijfendertig en veertig uur aan lessen. Er zijn uiteraard ook mensen die al na hun twintigste of vijfentwintigste les examen mogen doen, maar vaak hebben deze leerlingen al enige ervaring, dus dit is niet iets wat je van tevoren moet verwachten. Hoeveel lessen je nodig hebt hangt voor een groot deel af van jou en je eigen keuzes. De een leert sneller dan de ander en wanneer je autorijden extra spannend vindt kan het zijn dat je wat meer herhaling nodig hebt om het rijden goed onder de knie te krijgen.

Gemiddelde aantal rijlessen omlaag

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee kunt houden als je wil slagen met voor jou zo min mogelijk lessen. Uiteraard is dit geen garantie. Het goed en veilig auto kunnen rijden is uiteindelijk belangrijker dan de hoeveelheid lessen die je ervoor nodig hebt. Het gemiddelde aantal rijlessen kun je enigszins beperken door je goed voor te bereiden op je rijlessen.

Kies voor een rijschool omdat deze goed is en laat je niet verleiden door aantrekkelijke tarieven. Dat je weinig betaalt is geen garantie voor een prettige, snelle of goede lesperiode.

Stel vragen aan je rij-instructeur en probeer actief aan de slag te gaan met de adviezen die je krijgt. Accepteer dat iedere leerling andere struikelblokken heeft en dat niet iedereen snel examen mag doen of in een keer slaagt. Een prettige ervaring voor jou is belangrijker dan het gemiddelde aantal rijlessen lager krijgen.

Hoeveel rijlessen gemiddeld nodig?

Hoeveel rijlessen je gemiddeld nodig hebt kan ook afhangen van de hoeveelheid kennis die je al in huis hebt als je aan rijlessen begint. Het kan heel waardevol zijn al direct met je theorie bezig te gaan, vaak wordt gewacht met studeren voor het theorie, maar haal dit zo snel mogelijk, want zonder theorie kan je geen examen afleggen. Als je bezig bent met je theorie dan ben al op de hoogte van de verkeersregels wanneer je in de auto zit. Bij Verkeersschool Hogering krijg je theorielessen via de computer, precies afgesteld op de regels van het CBR.

Verder is het verstandig om van tevoren goede afspraken te maken met je rij-instructeur, zodat je weet hoe vaak je per week kunt lessen. Stel vragen als iets onduidelijk is en probeer je per les in te lezen als je weet welke onderdelen in de volgende les aan bod komen. Ideaal is om 2 x per week 1.5 uur te lessen. Dit kan natuurlijk niet altijd, vanwege school, stage, werk, ook jouw instructeur moet examens en Tussentijdse toetsen met leerlingen doen.

De belangrijkste tip is misschien nog wel: zorg ervoor dat jij je rijbewijs wel halen. Het gemiddeld aantal rijlessen kan aanzienlijk stijgen als jij eigenlijk tegen je zin en ongemotiveerd in de lesauto stapt of je meer druk maakt om hoe veel geld het kost. Je moet willen rijden om het meeste uit je lesuren te halen.